Schadeauto’s

Schadeauto’s

6 juni 2022 Uit Door Redactie

Schadeauto’s zijn auto’s met schade aan het kuipwerk, chassis, de motor of andere technische schade als gevolg van een technisch mankement, aanrijding of ongeval. Meestal krijgt een auto schade omdat die al redelijk oud is en de onderdelen niet meer goed functioneren. Ook kan het komen omdat er een ongeluk is gebeurd met de auto dat bijvoorbeeld: de ramen kapot zijn gegaan, er schade is aan de motor of een deuk in de deur. Als de schade aan de auto te repareren valt, is het een schadeauto dat betekent dat het de moeite waard is om de auto nog op te knappen. 

Wat doen met een schadeauto

Als de auto niet meer te redden valt, is het een sloopauto en moet die naar de sloop gebracht worden. Maar als de schade niet te groot is, kan de auto gewoon naar de garage toe en gerepareerd worden. Als je geluk hebt, wordt de schade verzekerd door je verzekering dat ligt er natuurlijk wel aan wat voor verzekering je hebt en wie zijn fout het was van het ongeluk. De schade aan de auto kan ook minimaal zijn zoals een klein krasje op de lak dat noemt men blikschade. Wat nou als je een tweedehands auto wilt kopen, hoe kan je schade herkennen? Op het blote oog is dat eigenlijk bijna niet te zien, daarom is er een betrouwbare website waarop je het kenteken kan opzoeken en kan je zien wat er is gebeurd met de auto. 

Waar moet je op letten?

Waar moet je opletten bij het kopen van een auto met schade? Let vooral op de interne dingen van de auto zoals de remmen, besturing, vering, zicht, koppeling en de kilometer afstand. Als de kilometer afstand op een hoog getal staat is de kans groot dat de onderdelen van de auto op een korte termijn opgeven als ze niet vervangen zijn. Wat is een schaderapport? Een schade rapport is een overzicht van de verwachten kosten van de reparatie naar aanleiding van schade. Het is vaak noodzakelijk om een schadeclaim in te dienen. Een schade rapport wordt ook wel een pro forma factuur genoemd. Wat doen experts op het gebied van schadeauto’s? Een schade-expert is een professional op het gebied van autoschade beoordelen en maakt een prijsschatting van de kosten die de reparatie gaat kosten. De expert wordt ingeschakeld door het schadeherstelbedrijf of door uw verzekeraar. De expert is volledig onafhankelijk en dat betekent dat hij of zij niet handelt in naam van de autoverzekeraar.