Wat te doen met een total loss auto

Wat te doen met een total loss auto

3 juni 2022 Uit Door Redactie

Ook al wil je het niet en verwacht je het niet naar ook jouw auto kan van de een op de andere dag een total loss auto zijn. In de voorkomendste gevallen gebeurd het bij een oudere auto. Maar wat maakt een auto nou een total loss auto en wat moet je doen?


Schade rijden aan je auto kan op vele manieren gebeuren. Meestal komt het door een ongeluk zoals een botsing, maar je het kan ook zijn dat de auto alleen blikschade heeft. Als het meer dan blikschade is kan de auto total loss verklaard worden. 

Een total loss auto 

Je auto kan op twee manieren total loss worden verklaard het kan zijn dat je auto technisch total loss is, maar het kan ook zijn dat je auto economisch total loss is. Als je auto technisch total loss is dan is het onmogelijk om de auto te laten repareren. Je kenteken wordt dan ingenomen en de auto is dan klaar voor de sloop. Als je auto economisch total loss is dan is de dagwaarde van de auto lager dan de reparatie kosten. Je auto kan wel gemaakt worden alleen je gaat er financieel op achteruit. 

Minimale total loss

Het is onwijs jammer als je auto met de minste schade toch total loss wordt verklaard. Toch gebeurd dit soms wel, maar dan alleen bij de oudere auto’s. Helaas kan de kleinste schade toch meer kosten dan de auto waard is en dan kun je de auto beter naar de sloperij brengen. Ook bij de lakschade kan de dagwaarde lager liggen, omdat als een auto opnieuw moet worden gelakt dan tellen de opdroog uren mee bij de reparatie kosten. Zo kunnen op vele manieren de schade van de auto zorgen dat het een total loss auto wordt. 

Je auto naar de sloperij 

Als je hebt besloten dat je je auto niet gaat laten repareren dan stuur je de auto naar de sloperij. Daar halen ze de auto helemaal uit elkaar en zorgen ze ervoor dat de onderdelen die nog gebruikt kunnen worden door worden  gestuurd voor de tweedehands verkoop. De overige onderdelen worden voor de recycling gebruikt. Hiervoor krijg je een kleine vergoeding van 150 tot 900 euro. 

De auto laten repareren

Je auto laten repareren kan alleen als de auto economisch total loss is, hij kan dan gerepareerd worden alleen ga je er financieel op achteruit. Als het gaat om kleine schade zouden we je het wel aanraden. Een hele nieuwe auto kopen kost ook weer meer geld en daarom is voor sommige mensen repareren makkelijker. Als het een wat oudere auto is, kan je hem wel beter naar de sloperij brengen.